In de trimsalon komen katten van allerlei gewicht voorbij. Katten van 1 kilo tot wel 12 kilo, ik kijk nergens meer van op.

Zolang het gewicht past bij de kat is er natuurlijk niets aan de hand. Maar als je de ribben van je kat bijna niet of helemaal niet kunt voelen, dan is je kat te zwaar en dat is niet gezond.

In Nederland is bijna 30% van de katten te zwaar.

Buiten het feit dat een te dikke kat zich echt niet lekker voelt in zijn lichaam kan overgewicht ook nog leiden tot veel problemen met de gezondheid.

Ziektes, zoals suikerziekte, overbelasting van de gewrichten en het verergeren van artrose.

Een kat met overgewicht kan zijn eigen vacht niet goed verzorgen en leeft ook korter.

Maar je kat laten afvallen is niet makkelijk. Je geeft je kat snel ongemerkt te veel eten of tussendoortjes. En aankomen is makkelijker dan afvallen, dat weten we allemaal.

 

Wat is nu de beste aanpak om je kat te laten afvallen?

 

Op dieet

 

Als je de ribben van je kat nauwelijks of niet voelt, dan moet je kat afvallen.

Doe dit niet door ineens weinig tot geen eten te geven, want een kat mag per week maar maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht verliezen. Krijgt je kat te weinig eten dan kan hij leververvetting krijgen en dat is heel gevaarlijk.

Gebruik speciaal voer om je kat af te laten vallen, zodat het geleidelijk gaat en ze geen honger krijgen. Doe dit altijd in overleg met je dierenarts.

Hoeveel je kat nodig heeft is van verschillende factoren afhankelijk, zoals hoe actief je kat is.
Geef je kat altijd een afgewogen hoeveelheid voer. Op deze manier krijgt hij nooit teveel.

 

Geen tussendoortjes

 

Als je extraatjes tussendoor geeft, zoals een kattensnoepje, weet dan dat dit bovenop de hoeveelheid komt wat hij per dag nodig heeft. Als je een tussendoortje geeft, geef dan gewoon de brokjes die hij normaal ook krijgt.
Zo hou je de hoeveelheid die hij mag goed in de gaten.

Als je kat snoept van ons eten dan is dit nog veel slechter voor je kat dan teveel brokjes. Buiten het feit dat er veel dingen die wij eten giftig zijn voor katten, bevatten zo ook nog eens veel te veel suikers / koolhydraten.

Wist je bijvoorbeeld dat een theelepeltje (gezonde) yoghurt gelijk staat aan drie donuts en een blokje kaas aan drie en een halve hamburger?
Je kunt je wel voorstellen dat je kat hier snel van aankomt.

 

Wegen

 

Het verloop van de gewichtsdaling in de gaten houden kan door je kat regelmatig te wegen.

Zelf zie je namelijk niet zo goed of je kat afvalt of aankomt en de weegschaal is daarvoor erg handig. Je kunt natuurlijk op de weegschaal gaan staan met je kat en dan je eigen gewicht ervan aftrekken, maar dat is niet zo nauwkeurig.

Om tot op 5 gram nauwkeurig te wegen kun je een babyweegschaal gebruiken. Ik heb er zelf ook eentje aangeschaft. Superhandig, want je kat kan gewoon zelf de weegschaal oplopen.

 

De voerbak

 

Door je kat te laten werken voor zijn eten, kun je ervoor zorgen dat je kat in beweging komt en dus afvalt.

Er zijn verschillende voerspellen verkrijgbaar en van die leuke tuimelaars, waarbij je kat moeite moet doen om zijn eten te krijgen. Dit stimuleert hem niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Katten in het wild brengen veel uren door met jagen, dus zomaar eten uit een bakje is natuurlijk heel saai.

Begin met een makkelijke variant en bouw dit eventueel uit naar een moeilijkere versie.
Je kunt ook brokjes door de kamer gooien, zodat je kat nog actiever wordt.
Als je kat schrokt, is zo’n voerspel ook een goede oplossing.

Voor natvoer kun je een slowfeeder likmat gebruiken. Ik ben hier erg blij mee, want mijn eigen Draki doet nu een stuk langer over zijn maaltijd.

Heb je meerdere katten die van elkaars eten stelen, dan kun je een voerbak op chip nemen. Deze voerbak gaat alleen open bij de kat die geregistreerd staat met zijn chip.

 

Is je kat weer op het juiste gewicht?


Is je kat weer op gewicht dan moet je soms met dieetvoer blijven doorgaan, zodat je kat op gewicht blijft.

Is dat niet nodig, omdat je kat nog actief is bijvoorbeeld, kies dan kwalitatief goed kattenvoer waar niet teveel koolhydraten inzitten.

 

Het voer

Ingrediënten lezen op etiketten van kattenvoer is behoorlijk ingewikkeld, daar ga ik nu niet op in, maar weet dat natvoer veel minder koolhydraten bevat dan brokjes.

Natvoer is daarnaast ook beter voor een kat, omdat daar vocht inzit.
In de natuur drinken katachtigen weinig, het vocht halen ze uit hun prooi, maar ze hebben wel vocht nodig om blaasproblemen te voorkomen.

Wil je toch alleen brokjes geven, zorg er dan voor dat het water niet naast de brokken staat. Dan zul je zien dat ze meer drinken. Nog beter is om stromend water neer te zetten, zoals een drinkfontein.

 

Wat is het juiste gewicht?

 

Er is geen standaard gewicht voor je kat te noemen. Iedere kat is anders gebouwd.

Er is ook geen standaard hoeveelheid voer dat je moet geven. De ene kat heeft meer energie dan de ander en heeft dus ook meer eten nodig.

Heb je hulp nodig bij het afvallen van je kat, vraag dan advies bij de dierenarts en/of een onafhankelijke expert gespecialiseerd in kattenvoer.

Want een slanke kat is een gezonde en blije kat. Dat willen we toch allemaal?

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?