Bij elke nieuwe klant die mij mailt of die ik aan de telefoon krijg wil ik graag weten wat de status van de vacht van de kat is.

En welke problemen de eigenaar eventueel heeft met de vachtverzorging.

Een regelmatig genoemd probleem is dat de kat er niet meer goed bij kan. En dan bedoelen ze dat de kat de bovenkant van de rug niet meer kan bereiken met wassen.

Vaak weet ik dan al genoeg. Op de uitzondering na van een kat die al ouder is en dus last heeft van stijfheid en artrose, is deze kat vaak te dik.

 

Wanneer is je kat te zwaar?

Sommige katteneigenaren weten dit wel.

Laatst was er een prachtige kat in de trimsalon. ze had een prachtige vacht, maar was ook heel zwaar.

Nu hoeft dat op zich geen probleem te zijn, want Maine Coons zijn ook zwaar. Maar die zijn ook heel groot. En deze kat was middelgroot.

Ook zij had, onder andere, problemen bovenop haar rug, daar was het vettig en aan het klitten.

Ik kon haar ribben niet meer voelen.

Toen ik voorzichtig zei dat de kat wel wat te zwaar was zei de eigenaar lachend “ja dat denk ik ook, want als ze zich probeert te wassen rolt ze gewoon om”. Ja, dat klinkt heel grappig, maar dat is het natuurlijk niet.

 

Overgewicht is niet gezond

Overgewicht is, net als bij mensen, niet gezond.

Behalve dat de kat vachtproblemen krijgt, is de kans op suikerziekte groot en zal artrose bij een kat verergeren (wat bij 50% van de katten al vanaf de leeftijd van 6 jaar begint).

Ook zal de kat een slechtere conditie krijgen en minder gaan bewegen, terwijl beweging juist zo belangrijk is.

 

Ik ga het hier verder niet hebben over afvallen en overgewicht voorkomen, maar je begrijpt wel dat ik dat als advies meegeef aan klanten.

 

Lees hier het blog over afvallen

 

Op dieet

Zo ook bij Saphira, een prachtige zwart witte poes.

De eerste keer dat ze kwam was haar vacht bovenop helemaal geklit en ook verder zag het er niet verzorgd meer uit. Het lukte haar niet meer om zich goed om te draaien en ze had er ook de puf niet meer voor.

Nadat de klitten verwijderd waren en de vacht weer mooi glad en glimmend was, zag je haar opleven. Ze probeerde al direct tijdens het kammen mee te wassen en dat was mooi om te zien.

Ze is op dieet gezet en is inmiddels weer een mooie slanke poes.

 

 

Is jouw kat ook te dik? Help hem dan extra met zijn vachtverzorging.

Vraag advies aan je dierenarts om je kat te laten afvallen.

 

En noem hem of haar niet plagend Dikkie Dik, want daar worden ze echt niet blij van. Net zo min als ze dat zijn met hun gewicht.

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?