Wie ben ik?

Katten zijn heel belangrijk in mijn leven. Ik ben dan ook nooit heel lang zonder katten geweest. Ik zou me een leven zonder katten helemaal niet kunnen voorstellen. Katten maken mij erg gelukkig. Ik heb een speciale band met ze. Vooral met mijn vorige poes Zazou, zij is ruim 22 jaar geworden. Momenteel leef ik samen met Draki, een kruising Turkse Angora en Mysti, een Maine Coon. Beide katten heb ik in huis genomen vanwege problemen bij hun vorige baasjes. Hier zijn ze weer helemaal happy.

Dit is waarom ik met katten werk en waarvan ik ga stralen … katten helpen en gelukkig maken.

 

Als klein meisje had ik dit al. Ik ben eens tussen twee vechtende katten ingesprongen, omdat ik niet wilde dat ze elkaar pijn zouden doen. Het gevolg was dat mijn hele arm open lag, maar de katten waren ongedeerd en daar ging het me om.

Wij hadden vroeger geen katten thuis. Bij vriendinnetjes waren ook geen katten. De liefde voor katten kwam echt uit mezelf. Ik wilde zo graag een kat en heb zo lang gezeurd tot er uiteindelijk niet een, maar twee katten kwamen. Wat was ik een gelukkig meisje.  Mijn eerste kat Pinky is 18 jaar geworden en was mijn hele jonge leven mijn grootste steun en toeverlaat.

Maar katten gelukkig maken, hoe doe je dat?

Nou, in mijn tijd was de enige keuze dierenarts worden en als jong meisje wilde ik dat ook. Maar omdat andere leerlingen me vertelden dat ik in het tweede jaar bij biologie in kikkers moest gaan snijden heb ik het vak laten vallen. Zo jammer dat niemand mij toen heeft laten inzien dat dat nooit een reden had mogen zijn om niet door te zetten.

Jaren later heb ik nog het idee gehad om hondentrimmer te worden. Ik had op zich niet veel ervaring met honden, maar met dieren werken wilde ik nog steeds. Het vak kattentrimmer bestond toen nog niet. Maar de opleiding was aan de andere kant van het land, had ik net een huis gekocht, zag allemaal beren op de weg. Ondanks dat ik inmiddels al mijn middenstandsdiploma had (dat moest in die tijd nog) bleef het daar bij.

Zoals dat dan gaat in het leven, onder invloed van ouders en vrienden, ben ik in het bedrijfsleven terecht gekomen. In heel diverse branches. waaronder het toerisme, want ik hou van reizen. Daarna in de media,  muziek en daarna film en dat vond ik echt heel leuk, maar het bleef knagen. En na een bijna burn-out wist ik, het roer moest om.

De liefde en passie voor dieren en met name katten was nog altijd groot. Ik zag de opleiding tot kattengedragstherapeut en wist ‘dit was op mijn lijf geschreven’. Eindelijk kon ik katten gelukkig maken!

In de opleiding zat ook een module over kattentrimmen. Daar werd ik direct enthousiast over en ben dit er naast gaan leren.
Als gedragstherapeut ben je voornamelijk bezig met het coachen van de eigenaren. Zij moeten aan de slag om de kat weer lekker in zijn vel te krijgen. Maar bij de vachtverzorging werk ik echt met de kat. Ik merkte dat ik daar veel gelukkiger van werd, omdat ik de kat onder mijn handen zag opknappen en direct de eigenaren kon leren hoe belangrijk een goede vacht is. Mijn ervaring als kattengedragstherapeut is hierbij van grote waarde, want je kunt niet zomaar een kat gaan kammen zonder de gemoedstoestand van de kat te kennen. Mijn focus ligt nu helemaal op de vachtverzorging.

Dat kattentimmen ging in het begin natuurlijk niet vanzelf. Omdat ik nog geen ervaring had was het werken met moeilijke katten best een uitdaging. Ik ben ook vaak genoeg gekrabd en gebeten. Ik leerde hoe ik een kat moest vasthouden en fixeren, maar ik zag dat de kat daar allerminst blij van werd.

Ik wist dit door mijn kennis van kattengedrag, maar voornamelijk mijn gevoel zei dat dit toch heel anders kon. Bang was ik in ieder geval niet, dus ik had gewoon op deze manier verder kunnen werken. Maar ik wilde niet dat een kat bang en gestrest raakte bij een behandeling.

Dus ik ben het op mijn eigen manier gaan doen. Met respect voor de gevoelens en de emotie van de kat. Ik verplaats me in de kat door goed naar hem te kijken en te zien hoe hij zich voelt. Vanuit zijn gezichtspunt beeld ik me in hoe het voor hem is en laat hem min of mee vrij om te bepalen wat er gebeurd. Dit betekent dat als de kat zich omdraait, ik gewoon aan de andere kant verder ga of hem even pauze geef. Bij alles wat ik doen en vooral als ik weerstand voel leg ik de kat rustig uit wat ik ga doen tot hij ontspant en ik weer verder kan. Katten zijn erg sensitief en voelen instinctief aan wat je intenties zijn.

Indien nodig gebruik ik TTouch® om te kat nog meer te laten ontspannen. Ik neem meer tijd voor de kat, maar zorg er op deze manier wel voor dat de kat nauwelijks tot geen stress ervaart.

En dit is ook hoe ik het aan jou wil leren.

Mijn streven is om zoveel mogelijk kennis te verspreiden over vachtverzorging en kattengedrag. Mijn missie is om al het onzichtbare kattenleed te verhelpen en te voorkomen. Katten laten nooit merken dat ze zich niet comfortabel voelen of pijn hebben en dat wil ik zichtbaar maken. Door artikelen en blogs te schrijven, door problemen op te lossen of te helpen oplossen en door workshops en cursussen te geven.

Door meer kennis en inzicht bij eigenaren zullen meer katten een gezonder en gelukkiger leven leiden.
En daar word ik heel gelukkig van.

 

Pin It on Pinterest