Onze katten worden steeds ouder. Gelukkig maar, want dan kunnen we ook langer van ze genieten.

Ik zie ook steeds meer oude katten in de trimsalon. Boven de 15 jaar zijn ze zelfs al bejaard.

Mijn vorige poes Zazou is ruim 22 jaar geworden en dat is in mensenjaren maar liefst 104 jaar!

Je kunt je voorstellen dat een oude kat, net als bij mensen, meer en betere verzorging nodig heeft. Behalve aangepaste voeding en hulp bij eventuele ziektes die bestreden moeten worden is de vachtverzorging ook een belangrijk aandachtspunt. En dat wordt vooral bij de kortharige oude kat wel eens vergeten.

 

Waar moet je aan denken als je kat ouder wordt?

 

Artrose

 

Artrose kan bij katten al beginnen op de leeftijd van 6 jaar. Katten van 14 jaar en ouder hebben bijna allemaal artrose.

Oude katten die stram worden en pijnlijke gewrichten krijgen kunnen steeds minder goed hun hele lichaam wassen, omdat dit erg veel pijn doet.

Als je ziet dat je kat zich nauwelijks meer wast of alleen maar bepaalde delen wast, dan betekent dit dat hij pijn heeft. Hierdoor zal hij bepaalde plekken overslaan.
Het gevolg is dat de vacht vet wordt, daarna gaat het klitten en als je er niets aan doet gaan de klitten vervilten.

Zorg ervoor dat je kat pijnstilling en/of supplementen voor zijn gewrichten krijgt en help hem met zijn vachtverzorging als je ziet dat hij het niet meer kan.

 

Lees hier het blog over artrose.

 

 

Overgewicht

 

Oude katten bewegen minder en hebben daarom ook minder voer nodig. Als je dit niet aanpast wordt je kat snel te dik.

Als een kat te zwaar is, is dat niet alleen slecht voor zijn gezondheid (denk aan suikerziekte), maar ook zal het gewicht nog meer druk geven op de gewrichten, wat een aandoening als artrose alleen maar zal verergeren.

Door overgewicht gaat een kat nog minder bewegen, terwijl beweging juist heel belangrijk is om de gewrichten soepel te houden.

Overleg met je dierenarts hoe je je kat het beste kunt laten afvallen, want hij mag niet te snel afvallen. En ga met je kat spelen, zodat hij in beweging blijft.

 

Lees hier het blog over afvallen.

 

Nagels

 

De nagels hebben extra aandacht nodig. Doordat oudere katten minder actief zijn en vaak de krabpaal niet meer gebruiken slijten de nagels minder of helemaal niet.

Hierdoor groeien ze te lang door en worden ze ook steeds dikker. Dikke nagels gaan rond groeien en groeien zo in het kussentje van de voet. Dit is uiteraard erg pijnlijk voor je kat, maar je zult niet aan hem merken dat hij er last van heeft.

Check daarom regelmatig de nagels en vergeet vooral de duimnagel niet.

 

Lees hier het blog over nagels knippen.

 

Vachtverzorging

 

Oude katten hebben extra hulp nodig bij hun vachtverzorging. Ook de kortharige kat.

Bij katten met artrose en bij de hele oude katten die weinig vet meer op hun botten hebben moet je wel extra voorzichtig zijn bij het kammen.

Je kunt de vacht uiteraard met een zachte borstel behandelen, maar om klitten te voorkomen moet je toch echt een kam gebruiken. Doe dit rustig en met beleid. Als de kam tegen de botjes aankomt is dit uiteraard pijnlijk. Let vooral op bij de heupen en de ruggenwervel.

Het kan echt nodig zijn om je kat elke dag even kort te kammen om klitvorming te voorkomen.

 

Katten die zichzelf niet meer goed kunnen wassen krijgen een vette vacht. Om zo’n vacht weer mooi te krijgen kun je deze met rijstzetmeel inpoederen. Na even inwerken kun je dit met een zachte borstel uitborstelen. De vacht is dan weer zacht en vetvrij. Af en toe een vochtig doekje over de vacht halen kan ook helpen bij een kat met kort haar.

 

Oren en ogen

 

Katten die altijd vieze oogjes of traanstrepen hebben hebben moeten uiteraard ook als ze ouder worden jouw hulp krijgen om dit schoon te houden.

Probeer te voorkomen dat er korstjes ontstaan.
Mochten deze er toch zitten haal ze er dan behoedzaam vanaf. Het beste is om met een nat watje het korstje even los te laten weken. Als je deze er te snel afwrijft kunnen er wondjes ontstaan.

 

Vergeet ook niet de oortjes regelmatig te checken.

Zorg ervoor dat er voldoende goed licht is. Als de oren schoon zijn, dan hoef je er niets aan te doen. Je kat is dan blijkbaar nog in staat om zijn oren schoon te houden en zijn ze gezond. Blijf er dan ook gewoon van af.

Als het oorsmeer zichtbaar is op de oorschelp en aan de randen, dan worden de oren niet meer schoongemaakt door je kat. Het oorsmeer zul je dan moeten verwijderen. Ga niet schoonmaken in het oor zelf.

Een beetje oorsmeer is normaal. Zie je andere uitscheiding of zie je dat het oor binnenin ook erg vies is of dat het vies ruikt, dan kun je hiervoor PUUR Auris gebruiken. Dit vermindert jeuk en irritatie in het oor, helpt bij een ontsteking en verhoogt de weerstand. Dit helpt zelfs tegen oormijt. Ga bij oorproblemen bij dieren altijd eerst naar de dierenarts om te checken of het trommelvlies intact is of dat er geen grasaartje in de gehoorgang zit.

 

Hoe kun je je oude kat nog meer helpen?

 

Katten laten nooit merken dat ze ongemak voelen of pijn hebben. Daarom is het belangrijk dat je het gedrag van je oude kat extra goed in de gaten houdt.

Beweegt hij minder, ligt hij misschien wel de hele dag te slapen, wast hij zichzelf minder of misschien wel helemaal niet meer?
Dit zijn allemaal tekenen dat er iets aan de hand is.

Doordat oudere katten minder gaan bewegen neemt ook de spiermassa af.
Hierdoor gaat springen en klimmen ook niet meer zo makkelijk. Ook door artrose zullen ze minder makkelijk ergens op springen. Zo worden ze steeds minder actief.

Probeer je kat toch in beweging te houden.

Lukt dat echt niet, omdat hij teveel pijn heeft, dan kun je hem, naast pijnstilling, ook in praktische zin helpen. Als je kat artrose of weinig spiermassa heeft is een speciaal orthopedisch kussentje heel fijn voor hem om op te liggen.

Ik gebruik deze ook in de trimsalon voor oudere katten.

Oude kat Orthopedisch kussentje

 

Als het wat kouder wordt maak je hem heel blij met een lekker verwarmd dekentje in het mandje of met een speciaal kussen wat je kunt verwarmen. Je kunt op diverse plekken kleine trappetjes neerzetten, zodat ze nog steeds op hun favoriete plekjes kunnen komen. Zo kunnen ze nog elke dag hun vaste routine blijven volgen.

 

Door je kat extra goed te observeren en hem, waar nodig, een handje te helpen, kan je kat heel oud worden en kunnen jullie nog heel lang van elkaar genieten.

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?