Als je een kat in huis neemt, dan krijg je er iets gratis bij.

Overal haren in je huis.

Haren op de bank, haren op je mooie nieuwe broek. Haren in je gezicht, want ja, af en toe wil je toch even lekker knuffelen. Het hoort er allemaal bij.

Zowel de kortharige kat als de (half)langharige kat verliest haar. Bij een langharige kat vind je vaak plukken haar in huis, bij een kortharige kat zijn het meestal losse haren.

 

Ruiperiodes

 

De kat verliest het hele jaar door haren, maar de meeste haren verliest hij tijdens de eerste ruiperiode.

Er zijn twee ruiperiodes. De eerste begint in februari en duurt een aantal maanden. In deze periode verliest de kat zijn dikke wintervacht, de onderwol. Dat zijn de haren waar je helemaal gek van wordt.

De tweede periode is in het najaar en dan verliest de kat zijn dekhaar.

 

Onderwol

 

De ondervacht bestaat uit de onderwol. Dit zijn de zachte haren, die ervoor zorgen dat de kat beschermd is tegen verwondingen en dat hij het niet te warm of te koud krijgt.

Aan het begin van de winter bouwt je kat zijn wintervacht op en krijgt hij heel veel onderwol. Je ziet de vacht mooi vol worden.

Vanaf februari gaat de kat in de rui en laten deze haren los. Dit gebeurt geleidelijk, omdat elke haar in een andere fase zit.
Je vindt dus in die maanden meer haar dan normaal in huis. Het kan zelfs zijn dat je kat veel haarballen spuugt.

Sommige katten, zoals de Noorse Boskat, zien er hierdoor in de zomer heel anders uit dan in de winter.

 

Dekharen

 

De bovenvacht bestaat uit de dekharen. Dit zijn de rechte, stugge haren.

De dekharen laten los aan het eind van de zomer, dus rond september. Dit is een korte rui.

 

Andere oorzaken voor veel losse haren

 

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kat nog meer verhaart dan normaal. Dat kan meerdere oorzaken hebben.

Bijvoorbeeld als je kat last heeft van stress.

Je hebt het misschien wel eens gemerkt toen je kat op de tafel bij de dierenarts stond en de hele tafel vol haar lag. Kortdurend haarverlies door stress is niet erg, maar als je kat chronische stress heeft, dan moet je daar iets aan doen. Naast haarverlies kan je kat namelijk ook last krijgen van ziektes.

Als je kat plotseling veel haaruitval heeft, ga dan langs bij je dierenarts.

Het kan zijn dat je kat dan een ziekte onder de leden heeft. Het lichaam heeft dan alle energie nodig om beter te worden en gaat er geen energie meer naar de vacht.

 

Haarballen

 

Als je kat veel last van losse haren heeft of veel haarballen spuugt, dan moet je hem een handje helpen.

Haal wat vaker een kam door zijn vacht, zodat je de losse haren verwijdert. Die kan hij dan in ieder geval niet meer oplikken.

Het komt wel eens voor namelijk dat een kat een verstopping krijgt door een haarbal en dat kan levensbedreigend zijn.

Merk je dus dat je kat niet wil eten en ook niet meer naar de bak gaat, dan is een spoedbezoekje aan de dierenarts echt nodig.

 

Welke kam gebruik je?

 

De losse haren die je bovenop de kat ziet liggen kun je eenvoudig verwijderen door met een microvezeldoekje over zijn vacht te gaan. Als je deze een klein beetje vochtig maakt gaat het nog beter. Je kunt hiervoor ook een slickerborstel gebruiken

Maar als je kat echt last heeft van oud haar dat blijft zitten, dan moet je hem kammen. Anders krijgt je kat klitten.

Gebruik hiervoor een metalen kam met grove tanden en kam kleine stukjes. Soms kun je zelfs tijdens het kammen de oude haren eruit pakken met je vingers. Je kan dit ook zien aan de kleur, die is veel doffer dan het andere haar.

 

Heeft je kat echt enorm veel haar wat hij kwijt moet?

 

Gebruik dan een kam met ongelijke tanden. Gebruik deze kam wel echt alleen tijdens de rui en alleen als je kat snel klitten krijgt, omdat het haar er niet uit kan.

Het is niet de bedoeling dat je alle haren uit je kat gaat kammen.

Als je een kortharige kat hebt en met een grove kam geen effect behaalt, pak dan een kam met kam met fijnere tanden. Het ligt een beetje aan de soort vacht wat het beste werkt.

 

Wat doe je met die haren in huis?

 

De haren in huis zul je gewoon met de stofzuiger moeten opzuigen. Er zijn speciale stofzuigers voor kattenharen.
Voor de bank en je kleding zijn er diverse soorten kledingrollers verkrijgbaar. Zelf vind ik de kledingborstels met stof erop het fijnst.

Heb je toevallig nog een furminator liggen?

Gebruik die dan voor de bank en je kleed. En uiteraard niet op je kat. Kam je hiermee je kat, dan blijft er geen haar meer op hem zitten. Dat is wel een erg rigoureuze oplossing voor al dat haar in huis.

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?