Katten spreken een eigen taal. Zij communiceren via lichaamstaal.

Als je weet wat bepaald gedrag betekent, dan begrijp je veel beter wat je kat bedoelt en wat hij je probeert duidelijk te maken.
Hierdoor kun je ook eventuele gedragsproblemen voorkomen.

Een kat die niet gelukkig is zal dit op een bepaalde manier gaan uiten. Een kat kan in huis gaan plassen, agressief gedrag gaan vertonen of zichzelf zo vervelen dat hij kattenkwaad gaat uithalen. Dat doen ze niet expres, dat hoort gewoon bij hun manier van communiceren.

Als je het gedrag van je kat niet begrijpt, dan kun je dit op een verkeerde manier gaan corrigeren wat het probleem alleen nog maar groter maakt.

Ook als je kat niet graag wil dat je hem kamt is het belangrijk dat je weet hoe dit komt. En hoe je door te kijken naar zijn gedrag begrijpt wat hij wil zeggen.

Als jullie elkaar beter begrijpen wordt jullie band veel sterker en worden jullie samen nog gelukkiger.

Wil jij ook meer weten over het gedrag van je kat?

 

Onderstaand heb ik de beste kattenboeken over het gedrag van je kat op een rijtje gezet.

 

Kattig of Poeslief?

Opvoedgids voor kittens

 

Geschreven door mijn collega kattengedragstherapeut Liesbeth Puts.

Alles begint als je kat nog een kitten is. Dus als je nog aan katten moet beginnen is dit boek een absolute must om te hebben.

In dit boek leer je je kitten optimaal voor te bereiden op alles wat hij in zijn leven tegenkomt, van dierenartsbezoek, de stofzuiger en vachtverzorging tot het gebruik van krabpaal en kattenbak. Leer hoe je op de juiste manier met je kitten kunt spelen of hoe je een kat veilig naar buiten laat.
 
     

Als de kat het voor het zeggen had.

Handleiding voor een gelukkige kat.

 

Geschreven door mijn collega kattengedragstherapeut Liesbeth Puts.

Dit boek is het perfecte naslagwerk om het je kat helemaal naar de zin te maken. De vele mooie foto’s en praktische richtlijnen helpen iedereen om katten beter te begrijpen. Want zelfs het schattigste jonge poesje is van nature een wild roofdier. Hoe kan jij als kattenliefhebber verstaan wat je huisdier eigenlijk wil en beantwoorden aan zijn natuurlijke behoeftes? Al is het maar om er zelf gelukkig van te worden, want een probleemkat is lastig en een gelukkige kat bezorgt zijn baasje juist veel plezier.
 
   

 

Kattengeheimen.

Als het aan de kat lag … dan las u dit boek

 

Wat weten kattenbezitters eigenlijk van hun huisgenoten? Willen onze verwende poezen dat overvloedige, heerlijke voer en al die aandacht wel, of vragen ze met hun aanhoudende miauwen misschien wel om iets heel anders? Veel katten en hun baasjes verkeren in een toestand van wederzijds beleefd onbegrip, waarbij beide partijen zich totaal niet bewust zijn van de wensen van de ander. De kat ‘zegt’ één ding en de eigenaar hoort iets anders, maar op de een of andere manier werkt het. Dat wil zeggen: tot het misgaat…
 
   

 

Wat uw kat u vertelt

Nieuwe kattengeheimen van de kattenfluisteraar

 

Wat je kat je vertelt biedt iedereen met een kat de mogelijkheid het mysterieuze gedrag van hun huisdier(en) te doorgronden. Vicky Halls helpt je niet alleen de oorzaken van het gedrag te achterhalen, ze geeft ook heel praktisch advies om welk probleem dan ook te overwinnen. Of je nou net een kitten in huis hebt gehaald of al langer katten hebt.
 
   

 

De Kat

Alles over de verzorging van katten

 

Ook in De kat spreekt Vicky vanuit haar jarenlange ervaring met katten, maar ditmaal combineert ze die met onderzoeksgegevens en kennis die ze heeft opgedaan door haar samenwerking met dierenartsen, waarmee ze de ultieme gids voor kattenverzorging heeft geschreven van kitten tot volwassen kat.

Deze 3 boeken zijn geschreven door de Engelse Vicky Halls, die al decennia lang mensen en katten helpt bij gedragsproblemen.
Ik heb het geluk gehad Vicky een aantal keer persoonlijk te mogen ontmoeten en zij kan heerlijk vertellen over katten en hun gedrag. De boeken lezen makkelijk weg met en staan vol met voorbeelden uit de praktijk. Zij heeft nog meer boeken geschreven over kattengedrag en deze zijn verkrijgbaar in zowel Engels als Nederlands.
 
   

 

Kat, ik hou van jou!

Je kat beter begrijpen, opvoeden en verzorgen

 

Geschreven door janine Verschure.

In dit alles omvattende kattenboek lees je alles over samenwonen met je kat, verzorging en gezondheid, rassen en fokken, over opvoeden en hoe je gedragsproblemen kunt oplossen. Janine werkt voor verschillende dierentijdschriften.
 
 

 

I Love Happy Cats

Handleiding voor een gelukkige kat

 

Geschreven door mijn Belgische collega kattengedragstherapeut Anneleen Bru.

In dit boek zijn alle inzichten gebundeld die je kunt gebruiken om je kat beter te begrijpen en jullie relatie te versterken. Zo zorg je ervoor dat je kat (nog) gelukkiger wordt.
 
       

 

Katten zoals ze echt zijn

Een heel andere kijk op je favoriete huisdier

 

Geschreven door de Vlaamse Chris Dusauchoit, o.a. bekend als presentator van Dieren in Nesten.

Verrassende kennis en inzichten, geruggensteund door de wetenschap, en verrijkt met mooie verhalen. Om onze huistijgertjes en hun vaak eigenzinnige gedrag te begrijpen, moeten we ons verdiepen in hoe die wilde kat ooit een poes is geworden. Een boek dat is geschreven door iemand met respect voor de eigenheid van katten.
 
     

 

Uw kat trainen en opvoeden

Leer uw kat: naar u toe komen, rollen, zitten en veel meer

 

Geschreven door Miriam Fields-Babineau, die professionele ervaring heeft in het trainen van katten voor de filmwereld.

Wie denkt dat je alleen honden kunt africhten, heeft het mis. Dit boek laat zien hoe je je kat met een beetje geduld en enkele hulpmiddeltjes, waaronder de veelgebruikte clicker, een heleboel leuke kunstjes kunt aanleren. In slechts tien minuten per dag leer je met dit boek onder andere hoe je je kat naar je toe laat komen, op je schouder laat zitten, van stoel naar stoel laat springen of zelfs laat slalommen tussen je benen! En ook lastige trekjes van je kat, zoals krabben aan het meubilair of telkens weer over tafel lopen, kun je met deze unieke training verhelpen. Duidelijke stap-voor-stap instructies en foto’s vertellen je waar je op moet letten en hoe je precies te werk gaat.
 

 

 

Liever video kijken? Kijk hier hoe je lichaamstaal en stresssignalen herkent bij je kat

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?