December is de maand van lekker eten, snoepgoed en lekkere hapjes op tafel. Heerlijk om je deze donkere wintermaand even helemaal te mogen laten gaan.

Heb jij een kat die ook van lekker eten houdt?

Dan zul je vast een extra lekker maaltje voor hem neerzetten met de feestdagen. En dat mag natuurlijk, want ze verdienen het.

 

Maar pas wel op met al dat mensenvoedsel.

Heb je een kat die rustig iets van de tafel snaait of waarvan jij denkt “ach, hij mag hier ook wel een stukje van”, wees dan voorzichtig.

 

Pas op met deze producten

 

Een groot gevaar zit in chocolade. In chocolade zit een stof genaamd theobromine, wat erg giftig is voor katten. In pure chocolade zit veel van deze stof, in witte chocolade maar erg weinig. Er bestaat geen tegengif voor deze stof, dus heeft je kat van de chocoladeletter gegeten raadpleeg dan direct je dierenarts.

Kerststol, kerstbrood en diverse varianten hiervan bevatten rozijnen. Rozijnen en druiven zijn voor honden zeer giftig, maar ook katten kunnen last krijgen na het eten hiervan. Is je kat hier gevoelig voor dan kan zelf acuut nierfalen ontstaan.

Alle alliumsoorten (ui, prei, knoflook, bieslook) bevatten stoffen die omgezet worden in oxidanten. Deze beschadigen de rode bloedcellen. Als dat eenmaal gebeurd, dan ontwikkeld het dier bloedarmoede en zal soms een bloedtransfusie nodig zijn.

 

 

Ook sommige planten zijn giftig

 

Een niet zo voor de hand liggend gevaar zit in een aantal kerstplanten, zoals de kerstster, de kerstroos, de maretak en hulst.

Nu zal je kat niet zo snel hiervan gaan eten, maar beter zet je ze op een onbereikbare plaats in huis. Of nog beter, haal ze niet in huis.

Heb je een kerstboom in huis, dan kan die ook voor een aantal problemen zorgen.

 

 

Wat zijn de symptomen?

 

Bij vergiftigingen kunnen heel veel verschillende symptomen optreden.

Dit kan al binnen een aantal uur plaatsvinden, maar soms duurt het enkele dagen.

Enkele zichtbare symptomen zijn overgeven, diarree, sloomheid, hyperactiviteit, versnelde ademhaling, spiertrillingen, koorts, epileptische aanvallen, niet willen eten, veel drinken.

Maar heeft je kat ergens van gegeten, wacht dan de symptomen niet af en bel direct je dierenarts.

 

Veilige snacks

 

De enige goede snacks zijn natuurlijk de speciale kattensnoepjes, maar let er wel op dat je deze niet te vaak geeft. Want je kat kan heel snel te zwaar worden.

Wat je kat net zo lekker vindt en waar hij niet van aankomt is valeriaan, kattenkruid (catnip) of een matatabistokje.

 

 

Pijnstillers

 

Heb je de volgende dag een kater en neem je daarvoor een aspirine in, laat deze dan ook niet slingeren.

Want zelfs een eenvoudige paracetamol is erg giftig voor katten. Na inname zullen direct de kop en poten opzwellen en zal de kat benauwd worden. Ook andere pijnstillers geven schade aan organen. Goed opbergen dus.

 

Het wordt vast een hele mooie decembermaand en ik wil iedereen dan ook een hele fijne Sinterklaas en een smakelijke Kerst toewensen.

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?