De Kerstdagen staan weer voor de deur. De tijd waarin traditiegetrouw de kerstboom in huis wordt gehaald en het hele huis wordt omgetoverd tot een heerlijke plek om de donkere decemberdagen door te komen.

Kerstboom

Voor sommige kleine huistijgers zijn de kerstboom en de blinkende attributen in die boom ook een feest. De baldadigste kruipen zelfs de kerstboom in en gooien de ballen eruit. Dit is normaal kattengedrag. Katten houden namelijk van hoge plekken en wiebelende dingen, dus zo’n kerstboom is een uitdaging voor ze. Zet de boom voor de zekerheid goed vast en plak ook de snoeren goed vast aan de takken, zodat ze er niet achter blijven hangen. Hang geen eetbare dingen in de boom, vooral geen chocola, want dit is erg giftig en kies voor onbreekbare kerstballen.

Als je een echte boom in huis zet, dek het water waar de stam in staat dan goed af. Het water is namelijk niet geschikt voor katten om van te drinken, ze kunnen er van gaan overgeven of diarree krijgen.

Ook de naalden zijn niet geschikt voor consumptie. Behalve dat dit eerder genoemde problemen kan geven, kan zo’n naald ook in de bek of keel blijven steken met ademhalingsproblemen tot gevolg. Een kat zal normaal gesproken niet aan de takken gaan knabbelen, maar bij zo’n boom in huis weet je het maar nooit.

Geef je kat een alternatief om hiermee zijn aandacht van de boom weg te halen. Iets nieuws dat hij veel leuker vindt, zoals een lege doos, een nieuw speeltje of een voerspelletje.

Veranderingen in huis

De kerstboom en andere veranderingen in huis kunnen er ook voor zorgen dat je kat van slag raakt. Katten zijn omgevingsdieren en als je kat wat angstig is aangelegd kan een verandering in zijn vertrouwde omgeving voor flink wat stress zorgen.

Verander dus geleidelijk aan en laat je kat eerst rustig aan alles snuffelen voordat je de kamer verbouwt.

Ik wens jullie allemaal hele fijne Kerst samen met onze poezenvriendjes.

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?