De aanleiding voor dit onderwerp is het trieste overlijden van mijn eigen poes Zazou.

Een hele ingrijpende gebeurtenis die je hele leven kan veranderen.

In mijn geval is dat zeker het geval, want ik had haar al sinds kitten in huis en ze is ruim 22 jaar geworden. Een groot deel van mijn leven hoorde ze dus bij me en het zal nog lang gaan duren voordat ik niet meer elke dag met haar in mijn hoofd bezig zal zijn.

Statistisch gezien heeft een mens een rouwperiode van negen maanden, dus laat het verdriet er gewoon zijn ook al vinden anderen het raar.

 

Ook katten kunnen rouwen

 

Zazou was mijn enige poes in huis. Maar als ik meerdere katten zou hebben, dan zou het kunnen dat ze haar ook gaan missen. Want ook katten kunnen rouwen. Maar liefst 2 op de 3 katten zullen ander gedrag gaan vertonen als hun huisgenootje er niet meer is. Dit kan een positieve of een negatieve verandering in gedrag zijn.

 

Wat kun je doen om je kat te helpen?

 

Veel katten die hun beste maatje verliezen kunnen erg van slag raken en dagen blijven zoeken en miauwen.

Geef je kat dan extra aandacht, uiteraard niet tijdens het mauwen, maar op elk ander moment.

Je kat voelt zich alleen en in de war, dus heeft jouw troost nodig.

Overdrijf dit niet door je kat te overladen met jouw emoties. Een kat voelt haarscherp aan dat jij ook verdriet hebt en je je anders gedraagt.

Wat hij op zo’n moment nodig heeft is extra geruststelling en hier kun je hem bij helpen door je gewone normale routine te volgen. Blijf bijvoorbeeld gewoon eten geven op hetzelfde tijdstip als voorheen en ga niet met meubels schuiven. Extra verandering in jouw gedrag en in huis zal de stress namelijk alleen maar verhogen.

Je kat zal uiteraard meer van slag zijn als ze goed met elkaar overweg konden of zelfs hele dikke maatjes waren.

Als ze elkaar alleen maar tolereerden en meer ook niet, dan zal je kat eerder opgelucht zijn. Zeker als de overleden kat een wat uitgesproken karakter had. Het gedrag van je kat kan dan ook veranderen, maar dan op een positieve manier. Hij of zij zal relaxter worden en wellicht wat meer op de voorgrond treden of aanhankelijker worden.

Hoe de band tussen de katten ook was, door het wegvallen van een van de katten verandert er iets in huis en dus in het gedrag van je andere kat.

 

Hoe kun je zien dat jouw kat rouwt?

 

Je zult merken dat je kat zijn maatje de hele tijd aan het zoeken is. Hij miauwt veel, hij slaapt meer dan normaal, wil niet meer spelen en soms wil hij zelfs niet meer eten.

Als je kat slecht gaat eten is dat erg gevaarlijk. Een kat moet elke dag eten, anders treedt er leververvetting op, waardoor je kat misselijk wordt en nog minder wil eten. Hou dit dus goed in de gaten.

Had je kat een erg goede band met je overleden kat, dan kan het rouwproces enkele dagen tot wel enkele maanden duren.

Om je kat te helpen hier goed doorheen te komen, is het geven van jouw aandacht dus belangrijk. Ook als je kat op een gegeven moment lusteloos wordt en nergens zin in lijkt te hebben is het goed om hem weer aan het spelen te krijgen. Ook al heeft hij hier in het begin waarschijnlijk helemaal geen zin in, blijf het toch proberen.

Uiteindelijk zal je kat zich hierdoor weer een stuk beter gaan voelen.

 

Afscheid nemen

 

Sommige katten zijn er bij gebaat om hun overleden maatje te zien.

Als het enigszins mogelijk is geef je kat dan deze mogelijkheid. Wellicht wil hij er niks van weten, maar het kan ook zijn dat je kat komt snuffelen of zelfs bij zijn overleden maatje gaat liggen. Hij ervaart zo wat er aan de hand is en zal niet gaan zoeken, zodra de kat weg is.

 

Nieuwe kat

 

Soms wordt het advies gegeven om een nieuwe kat te nemen.

Mocht je dit zelf graag willen, doe dit dan niet direct. Een nieuwe (vreemde) kat bezorgt je kat dan teveel stress.

Zoals bij alles geldt, iedere kat is anders en heeft andere behoeftes. Kijk dus goed naar je kat en is hij na een tijd nog steeds lusteloos en depressief en is er medisch gezien niets aan de hand, dan is een nieuw maatje waarschijnlijk een goede manier om je kat weer gelukkig te maken.

En jou uiteindelijk wellicht ook.

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?