fbpx

Heb je wel eens geprobeerd om de nagels van je kat te knippen?
Maar vind je het eigenlijk een beetje eng? Want voor je het weet knip je te ver en zit je in het leven.
Of je kat laat het niet toe? Dat kan natuurlijk ook.

Misschien heb je hier nog nooit over nagedacht en denk je “waarom zou ik de nagels van mijn kat moeten knippen?”. Dan heb je in feite wel gelijk.
 
 

De kat regelt het zelf

 
Als je kat buiten komt, dan slijten zijn nagels vanzelf. Misschien klimt hij zelfs in bomen, dan heeft hij zijn nagels ook nodig. Je hoeft er dan niets aan te doen.

Heb je een binnenkat en krabt hij aan een krabpaal of krabplank, dan is dat ook prima. Als hij op de juiste plek staat voorkom je hiermee gelijk dat hij aan je bank of stoelen krabt.

 

Wanneer moet je dan wel de nagels knippen?

 
Er zijn wel degelijk redenen te noemen om de nagels van je kat te knippen. Of om op zijn minst je kat aan te leren dat zijn nagels geknipt kunnen worden indien nodig.
Een reden om nagels te knippen van je kat kan bijvoorbeeld zijn dat je het voor jezelf doet. Maar er zijn ook andere redenen en die zijn echt niet onbelangrijk.

 

De bank gaat eraan

 
Je kat vindt het fijn om zijn nagels in je bank of stoel te zetten. Dit is normaal kattengedrag, dus dit afleren heeft niet veel zin. Je kunt dan beter je kat leren om, in plaats van je bank, aan de krabpaal te krabben.
Maar als het scherpe puntje van de nagels korter eraf zijn, dan blijft hij niet in de bank hangen, wordt er minder schade aangericht en heeft je kat ook minder de neiging om aan je bank te krabben als hij het puur doet om zijn nagels te scherpen. Maar katten krabben ook om andere redenen, zoals geur afzetten. Dan heeft het dus niet zoveel zin.

 

De kat heeft er zelf last van

 
Als je kat met zijn nagels in zijn kleedje of je trui blijft hangen dan is dat natuurlijk vervelend voor je kat en kan hij zelfs in paniek raken. Dan is het handig als je het scherpe puntje eraf knipt, zodat dit probleem opgelost wordt.

 

De nagels slijten niet uit zichzelf

 
Oudere katten krijgen steeds meer moeite om hun nagels in te trekken, waardoor je ze ook altijd hoort tikken als ze lopen. Normaal zitten de nagels namelijk lekker verstopt en komen ze alleen tevoorschijn als er gekrabd moet worden.

Sommige katten gebruiken geen krabpaal, bewegen te weinig (misschien door overgewicht) of is er een andere medische oorzaak, zoals scheefgroeiende teentjes.

Als je kat aan zijn nagels zit te bijten, dan betekent dit ook dat ze te lang zijn geworden.

 

Noodzaak

 
Normaal gesproken verliezen katten hun oude nagels. Je hebt vast wel eens van die nagelhoesjes gevonden in huis.
Kattennagels groeien anders dan onze nagels. Onze nagels groeien gewoon door en worden steeds langer, maar bij een kat wordt er elke keer een nieuwe nagel gevormd.

Zelfs als een kattennagel niet slijt, komt er gewoon weer een nieuwe nagel. De nieuw gevormde nagel groeit in de oude nagel, waardoor de nagel, als deze niet afslijt, steeds dikker wordt. Als er niets gebeurt dan groeien deze nagels uiteindelijk in het voetkussentje. Dit is uiteraard erg pijnlijk voor je kat en kan zorgen voor pijnlijke zweren. Maar omdat een kat dit niet laten merken, zul jij dit ook niet opmerken. Mits je de nagels van je kat elke paar weken controleert.
De allerbelangrijkste reden om de nagels van je kat te knippen is het voorkomen dat de nagels niet te lang en dus te dik worden en niet ingroeien.

 

 

Aanleren

 
Ondanks dat het wellicht nu nog niet nodig is dat je de nagels van je kat verzorgd, is het wel belangrijk dat je kat het toelaat dat je zijn nagels knipt. Het beste is om je kat dit al aan te leren in de socialisatieperiode.
Je hoeft ze dan natuurlijk niet echt te knippen, maar leer je kat wennen aan het vastpakken van zijn pootje, het uitduwen van de nagels. Als een kat dit niet gewend is, dan kan het later veel problemen geven wanneer het wel nodig is om de nagels te knippen.

Gebruik voor het knippen van de nagels altijd een goede nagelschaar met een rond knipgat. Kattennagels zijn rond, als je deze met een rechte nagelknipper afknipt, dan splijten de nagels en dat wil je voorkomen.

 

 

Delen:

 

Pin It on Pinterest