Elke keer blijf ik me er toch over verbazen hoe veel liefde kattenbaasjes voor hun kat voelen, maar er soms zo slecht voor zorgen. Het geeft me een beetje hetzelfde gevoel als bij mensen die uit liefde veel dieren in huis houden, heel veel dieren. Zo veel dat het hele huis verandert in een grote mesthoop en de ammoniaklucht je naar adem doet happen.

Deze mensen houden ook allemaal ongelooflijk veel van hun diertjes. Dat geloof ik absoluut, maar toch weten ze niet goed wat een dier nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn. Als kattengedragstherapeut wil ik natuurlijk het allerbeste voor een kat, maar basisverzorging is een absolute must. Dus goed eten en drinken, een goede gezondheid en een gezonde vacht.

 

Een kat verzorgt zichzelf wel

Veel baasjes denken nog steeds dat hun kat zichzelf prima kan verzorgen, maar helaas is dat niet zo. Ik zie genoeg katten die problemen hebben met hun vacht. Als een kat dat zou kunnen voorkomen dan deed hij dat, want er is natuurlijk geen enkele kat die ervoor kiest om klitten te krijgen, laat staan een compleet vervilte vacht te ontwikkelen.

Eventueel vuil en ontlasting wat in de haren blijft hangen versnelt het proces. Dus de kat heeft onze hulp nodig.

 

Een paar klitten

Laatst kreeg ik weer de schrik van mijn leven. Ik kreeg een telefoontje van een nieuwe klant. Het was een beetje een gek gesprek. Ze wilde zo snel mogelijk een afspraak, nog voordat ik kon vragen wat ze precies wilde laten doen. Er zaten een paar klitten, was alles wat er uit kwam. Toen had ik nog niet het minste vermoeden dat dit wel een heel summiere uitleg was.

Toen ze de kat kwam brengen, was ze ook weer zo snel vertrokken dat ik amper de tijd had om de kat vooraf te onderzoeken. Achteraf snapte ik het wel. De arme poes was één grote bonk vilt. En had ingegroeide nagels die al twee keer rond door het voetkussentje gegroeid waren, het arme dier moet vreselijk veel pijn geleden hebben. Dit was een enorme klus. Ik moest heel voorzichtig te werk gaan, omdat vilt aan alle kanten aan de huid trekt. Er kwam uiteindelijk een heel klein Persje onder vandaan, dat zo lief was, dat het me nog steeds verbaast dat hij niet één keer uitgehaald heeft.

 

Alleen liefde is niet genoeg

Het baasje houdt zielsveel van dit katje, daar ben ik van overtuigd. Maar dit is natuurlijk complete dierenmishandeling. Ze beseft niet dat de kat niet alleen liefde nodig heeft. Elke kat, zeker een Pers, heeft goede vachtverzorging nodig en moet elke dag gekamd worden en gecheckt op klitten. Ik hoop toch zo dat ze, zoals beloofd, dit gaat doen en weer op tijd terugkomt en niet de volgende keer weer (te laat) naar een ander gaat. Want hoeveel je ook van je kat houdt, zonder verzorging is het geen liefde, maar pure verwaarlozing.

Wil je weten welke producten je het beste kunt gebruiken voor de verzorging van je kat? Kijk dan hier

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?