Wij mensen hebben geleerd om onze wensen en gedachten aan elkaar kenbaar te maken door via taal te communiceren met elkaar.

Maar er is vaak nog veel meer af te lezen in onze non-verbale communicatie.

Bij katten is dat niet anders. Zij communiceren met elkaar via hun lichaamstaal. En daar kunnen wij ook heel veel informatie uit halen.

 

Een kat is geen klein mensje

 

 

Helaas zijn we nog steeds geneigd om onze kat als klein mensje te zien en dus ook zo hun gedrag te interpreteren.

Ik hoor bijvoorbeeld vaak eigenaren zeggen dat de kat wel weet dat hij iets verkeerd gedaan heeft, iets expres doet of zich schuldig voelt. Dat klopt dus niet.

 

Een voorbeeld:

Je komt thuis uit je werk en je ziet dat de kat op de nieuwe mat heeft geplast.

Je wordt boos en komt opgewonden naar de kat toe lopen en zegt iets in de trant van “Wat heb je nu gedaan! Dat mag niet hoor!” De intonatie in je stem en je houding maakt duidelijk dat je boos bent.

De kat rent weg en jij denkt “zie je wel, hij weet dat hij dat niet mag, anders rent hij niet weg”.
Feit is echter dat de kat reageert op jouw boze houding op dat moment en daarvoor wegloopt. Hij heeft totaal niet het besef dat het gaat om datgene wat (enkele uren) daarvoor gebeurd is.

 

Lichaamstaal

 

 

 

Wat je waarschijnlijk op dat moment ook ontgaat, is de lichaamstaal van de kat.

Als je had gezien dat de kat zijn oortjes plat tegen zijn kop had gedrukt en zijn pupillen groot had zien worden, dan had je geweten dat hij bang voor je werd. En dat wil je toch niet?

De stand van de oren en pupillen laat zien hoe de kat zich voelt, maar ook de stand van de snorharen, de staart en het complete lichaam vertelt ons veel.

 

Conflictgedrag

 

 

Wat verwarrend kan zijn, is een kat die conflictgedrag vertoont.

Je weet bijvoorbeeld dat een kat die bang is, grote zwarte pupillen heeft, zijn oren plat tegen zijn kop heeft en een dikke staart krijgt.

Maar wanneer diezelfde bange kat niet zeker weet of hij kan vluchten of moet aanvallen, dan zal hij zijn staart om zich heen krullen, ineengedoken zitten en smalle tot vrij normale pupillen hebben.

De kans is heel groot dat de kat in deze situatie uithaalt als je hem zonder waarschuwing gaat aanraken. En als de kat ook nog gaat grommen en blazen, denk je al gauw dat de kat agressief is, terwijl de kat eigenlijk gewoon heel bang is.

 

Ontspannen of angstig

 

 

Een kat die lekker op zijn rug ligt met zijn poten wijd voelt zich lekker ontspannen.

Maar het betekent niet dat je lekker zijn buikje kunt gaan aaien. Sommige katten laten dit toe, omdat ze je zo goed kennen dat ze je vertrouwen, maar het is geen uitnodiging.

Als een kat zich opgejaagd voelt en zich dan op zijn rug rolt, dan kan hij makkelijker aanvallen. Hij heeft dan namelijk alle vier zijn poten vrij om mee te slaan.

 

Miauwen

 

 

De enkele keer dat katten onderling wel verbaal communiceren door te miauwen, is wanneer een moederpoes een nest kittens heeft of als katten in gevecht gaan.

Daarnaast hebben ze van ons geleerd dat op miauwen een bepaalde beloning of reactie van ons volgt.

Bijvoorbeeld eten, een knuffeltje of een deur die open gezet wordt. Of ze willen gewoon aandacht.

Onze slimme katten hebben dus wel geleerd hoe ze met ons moeten communiceren.

 

Meer lezen over lichaamstaal en stresssignalen? Klik dan hier.

 

Meer lezen over gedrag van katten? Kijk dan bij deze kattenboeken.

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?