Ik had vorige week een aantal behoorlijk drukke dagen achter de rug. Ik had zelfs die zaterdagochtend nog een workshop gegeven, die trouwens heel erg leuk was, maar ik verheugde me op de zaterdagavond.

Even heerlijk relaxen op de bank met Draki en Mysti en een filmpje. Ik was die middag thuis nog een beetje aan het opruimen en merkte ineens dat Draki wel heel lang op de kattenbak zat. Dat klopte niet!

 

Alarmbellen

 

Toen hij er eindelijk vanaf kwam checkte ik de bak direct en zag een klein plasje liggen, wat hij niet begraven had. Dat was niets voor hem, want meestal deed hij grote plassen en begroef die ook nog eens met heel veel kabaal.

De alarmbellen gingen inmiddels al flink te keer en ik zei nog tegen Draki “Weet je wel dat het zaterdag is? “. Met andere woorden, dan loopt de teller al flink op bij de dierenarts.

Hij had geen idee waar ik het over had.

 

Verstopte plasbuis

 

Draki liep inmiddels onrustig heen en weer en was zichzelf aan het likken.

Inmiddels had ik mijn telefoon gepakt en belde het nummer van de dierenarts. Zoals verwacht kreeg ik een bandje te horen en een telefoonnummer om te bellen voor spoedgevallen.

Draki was inmiddels opnieuw naar de kattenbak gelopen.

 

Nadat ik het spoednummer had gebeld kreeg ik een vriendelijke mevrouw aan de lijn, maar zij gaf me weer een ander nummer. Dit nummer was het rechtstreekse nummer van het Medisch Centrum voor Dieren, het MCD, in Amsterdam, waar ik een afspraak moest maken.

Draki was inmiddels met een luide kreet van de kattenbak afgekomen, wat mijn vermoedens alleen maar bevestigde.

Hij zat verstopt en dat is bij katers heel gevaarlijk. Als de afvalstoffen het lichaam niet meer kunnen verlaten via de urine, dan vergiftigd het lichaam zich, de nieren worden aangetast en een kat kan dan zelfs sterven.

Ik belde snel het andere nummer.

 

Afspraak bij de spoedkliniek

 

Het was inmiddels half 5 in de middag en ik kon om kwart voor 7 terecht.

Ik had nog niet geluncht en ik had ook helemaal geen trek om te eten. De minuten tikten langzaam voorbij. Draki liep weer onrustig heen en weer en ik haalde alvast het reismandje tevoorschijn.

Een uur laten zaten we, veel te vroeg, in de auto op weg naar het MCD.

 

 

Op de spoedkliniek Medisch Centrum voor Dieren

 

Wat nooit gebeurd, en nu wel, er was daar in de buurt een groot feest en ik kon nergens mijn auto kwijt. Zal je net zien.

Plekje gevonden en toen een minuut of 8 lopen, wat normaal geen probleem is, maar met Draki in je armen wel.

Gelukkig konden we snel naar de behandelkamer komen. Er werd onderzoek gedaan, maar Draki was hier niet van gediend. Logisch, want hij moest al nodig plassen en toen zat ze ook nog eens op zijn blaas te drukken. Het was echt niet mogelijk voor hem om te plassen, dus werd besloten dat er een katheter ingebracht zou worden om de verstopping weg te halen.

Hiervoor moest hij onder narcose en werd hij meegenomen naar achteren. Daar ging mijn mannetje…

 

Na twee en een half uur wachten kwam hij eindelijk terug, uitgeslapen en wel.

Ze hadden moeite gehad om hem onder narcose te krijgen, hij was namelijk heel boos. Ja, bij Draki moet je niets tegen zijn wil in doen! Maar uiteindelijk was het gelukt en hadden ze de verstopping verwijderd en zijn blaas gespoeld.

Er was een heel klein beetje blaasgruis gevonden, maar gelukkig te weinig om op speciaal dieetvoer over te stappen.

Ruim € 300,- lichter konden we naar huis. Want ik had geen verzekering…

 

 

 

Weer thuis

 

Eenmaal thuis wilde hij weer vanalles doen,  maar dat ging natuurlijk niet, want hij liep helemaal dronken van de narcose rond.

Grommend en brommend koos hij uiteindelijk voor zijn cat cave en ging in diepe rust. En Mysti begreep er allemaal niets van, maar hield zich verstandig op de achtergrond.

Voor een week lang had hij pijnstillers en medicijnen meegekregen en nu hopen we allemaal dat het wegblijft en nooit meer terugkomt.

 

Ik blijf in ieder geval alert en ben blij dat ik grote kattenbakken in huis heb staat, zodat ik het direct merk.

 

Genoeg drinken

 

Heb jij nu ook een kater die gevoelig is voor dit probleem? Zorg er dan in ieder geval voor dat hij genoeg drinkt.

Via een fonteintje of door voldoende natvoer te geven.

En wordt er wel eens buiten de bak geplast door je poes met een blaasontsteking of vanwege iets anders? Zorg er dan altijd  voor dat je, naast dat je naar de dierenarts gaat natuurlijk, ook de urineplekken goed schoonmaakt met een daarvoor bestemd product.

 

Heb je een buitenkat?

Dan is mijn advies om toch een kattenbak binnen te plaatsen, zodat je het in de gaten kunt houden.

Want je kat vertelt het je niet. Jou valt het niet op en dan ben te laat om nog naar de spoedkliniek te gaan.

En een verzekering voor je kat is ook geen slecht idee.

 

 

 

Ik heb geen AFM vergunning voor advies, maar geef hierbij duidelijk aan dat ik geen antwoord kan en mag geven op vragen over financiële producten.

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?