Wil jij een sieraad laten maken van de haartjes van je kat? Dan vraag je je misschien als eerste af hoe dat werkt. Waarvan worden de bolletjes of plukjes gemaakt en hoeveel heb je nodig?

 

De bolletjes

De bolletjes die je in de sieraden ziet worden gemaakt van de wol. De wol is de ondervacht van je kat, dan zijn dus de wollige haartjes die je overal in huis ziet liggen en die je eruit kamt. Met uitzondering van de maand augustus, want dan verliest je kat ook zijn bovenvacht. De haartjes van de bovenvacht zijn rechter en harder en deze zijn niet goed te verwerken in de bolletjes.

De hoeveelheid wol

Hoeveel wol je nodig hebt hangt af van het aantal bolletjes dat je wilt laten maken en de grootte van de bolletjes. Voor een gemiddelde grootte (voor een hanger bijvoorbeeld) is een kleine handpalm uitgekamd haar voldoende. Als je genoeg haar kunt verzamelen dan is dat het fijnst. Als er een sieraad gemaakt moet worden van de haartjes van een kat die bij mij in de trimsalon is geweest, dan wordt ik altijd heel blij. Dan heb ik genoeg haar om mee te werken. Ik heb altijd liever teveel dan te weinig natuurlijk. Maar mocht je maar een klein beetje hebben, omdat je kat is overleden bijvoorbeeld, dan ga ik altijd met jou overleggen wat er mogelijk is, zodat er toch iets moois gemaakt kan worden.

Staartjes of plukjes

Het is ook mogelijk om iets te maken met een pluk haar. Bijvoorbeeld onderaan een hanger. Een pluk haar van de staart, maar ook van de vacht is mogelijk, hoewel staarthaar natuurlijk wel langer is. Als je een sieraad wilt met een pluk eraan, dan is het wel belangrijk om te weten dat dit kwetsbaar is. Haartjes uit een pluk kunnen altijd loslaten als ze vastgepakt worden. Het advies is dan ook altijd om deze sieraden ergens op te hangen of neer te leggen en niet te dragen.

De hoeveelheid voor een staartje of plukje

Met een plukje is vaak de enige vraag, kan er met dit plukje iets gedaan worden? Soms is een plukje zo klein (omdat deze bijvoorbeeld bij de dierenarts afgeschoren is), dat ik het altijd eerst moet zien. Maar ook hele kleine plukjes kunnen heel mooi in een sieraad verwerkt worden. Bij een plukje afgeschoren vacht moet dan wel voldoende dekhaar zitten, anders is een bolletje beter.

Bewaarsieraden

Als het haar nu echt te weinig is of je kiest er bewust voor, een bewaarsieraad is altijd heel mooi. Je kunt het dan niet meer aanraken, maar de kleuren van de vacht kun je zo wel heel goed zien. Bij de onderwol is de kleur toch altijd anders dan van het dekhaar.
Elke plukje haar of wol kan in een bewaarsieraad bewaard worden. Deze zijn wel van echt glas, dus kunnen breken als ze vallen. Voorzichtig dus hiermee.

 

Ontwerp

Voor voorbeelden van ontwerpen kun je kijken in de winkel. Hier staat ook bij de beschrijving de uitleg over de materialen en de leverijd. Er is uiteraard veel meer mogelijk.

Voor meer voorbeelden kun je kijken op de Facebookpagina van PUUR Kattenkunst of op de website met ontwerpen voor klanten.

 

Waar je ook voor kiest, alles kan in overleg gemaakt worden. Ik vind het belangrijk dat het naar jouw smaak en passend bij jouw kat gemaakt wordt. Elke kat is namelijk uniek, het herdenkingssieraad aan jouw kat dus ook.

 

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?