Katten kunnen op elke leeftijd last krijgen van klitten.
Ik zie wel eens katten jonger dan 1 jaar in de trimsalon, die al klitten hebben.
Zelfs kortharige katten kunnen last krijgen van klitten.

Het is belangrijk dat je weet hoe je deze kunt voorkomen, want klitten doen pijn en kunnen snel uitgroeien tot vilt als je ze er niet op tijd uithaalt.

 

Jong laten wennen aan kammen

 

Om later geen problemen te krijgen met kammen is het belangrijk om je kitten dit al in de socialisatieperiode* aan te leren.

Je hoeft natuurlijk niet echt te kammen, maar hij moet wennen aan het voelen in de vacht met je vingers en de kam, zodat hij dit later niet eng vindt.

Begin eerst met je kitten te laten wennen aan de vachtverzorging door hem de kam of een zachte babyborstel te laten zien. Als hij er niet angstig op reageert, dan wordt het minder spannend als je deze zachtjes over het vachtje laat glijden.

Hou de sessies kort, zodat het niet te spannend wordt. Vergeet ook zeker niet de buik, oksels en liezen. Dit zijn de plaatsen waar vaak klitten ontstaan, dus die zul je later zonder problemen moeten kunnen kammen, juist om klitten te voorkomen.

 

Kammen op latere leeftijd

 

De meeste katten worden pas gekamd als ze ouder zijn en klitten krijgen.

Bij kortharige katten is dit nog later, pas als de kat oud en stram is of te dik.

Als deze katten nooit eerder een kam hebben gezien en je wilt ze gaan kammen dan zullen ze dat meestal niet zomaar toestaan. Ze vinden het eng en lopen ervoor weg of reageren juist defensief door te blazen of te krabben.

En als je pas gaat kammen als het nodig is, doordat de kat klitten heeft, dan heeft de kat ook nog eens pijn. Hierdoor wordt het helemaal onmogelijk en heb je dus een probleem.

 

Kattentrimsalon

 

Je kunt je kat tegenwoordig gelukkig naar een trimsalon brengen die gespecialiseerd is in katten.

Dat is een prima oplossing als je zelf de vachtverzorging niet kunt doen.

Maar het is natuurlijk nog beter als je het zelf kunt bijhouden. Je voorkomt hiermee klitten en, ook niet onbelangrijk, het versterkt de band met je kat.

 

Klitten en vilt

 

Klitten moet je dus voorkomen, want deze doen pijn. Altijd.

Het verbaast me soms nog dat er eigenaren zijn die dat niet beseffen. Ze zeggen dan dat de kat er geen last van heeft, omdat hij nog rondrent en van alles doet.

Maar katten laten nooit merken dat ze pijn hebben. Totdat het echt ondraaglijk wordt natuurlijk. Ze zullen dan niet meer willen spelen en liggen de hele dag maar een beetje te liggen.

Katten zijn overlevers, dus het zal echt heel lang duren voordat ze iets laten merken.

Vilt ontstaat als meerdere klitten in elkaar draaien. Vilt is een dikke plak die dicht op de huid zit en deze trekt continue aan de huid. De enige manier om dit te verwijderen is scheren. Dit kun je het beste bij een trimsalon laten doen om de kans op inscheren te voorkomen.

Omdat er bij vilt geen lucht meer bij de huid komt, kan de huid gaan smetten en er kunnen zelfs infecties ontstaan.

Er zijn katten die zelf de viltklitten eraf bijten of trekken, omdat ze zoveel pijn hebben. Dan zie je ineens een kale plek bij je kat. Maar het kan ook zijn dat het niet altijd zo voorzichtig gaat. Omdat een kattenvelletje heel dun is kan een kat zijn huid echt stuk trekken.

 

Klitten voorkomen

 

Klitten voorkomen is altijd beter. Zorg ervoor dat je regelmatig voelt bij je kat of er klitten zitten en haal deze er dan direct met je vingers uit. Als ze klein zijn, dan kun je ze namelijk nog makkelijk uit elkaar scheuren met je vingers. Als klitten te groot worden, dan lukt dat niet meer zonder de kat pijn te doen.

Goede vachtverzorging is dus superbelangrijk om je kat gezond en gelukkig te houden.

 

Wil jij graag zelf de vacht van je kat in goede conditie houden? En wil je leren hoe je dit het beste doet?

Klik hier voor meer gratis tips om klitten te voorkomen.

 

* De socialisatieperiode is de periode waarin het kitten tussen de ca. 2 – 3 weken en 7 – 9 weken oud is. In deze periode wordt de natuurlijke angst voor vreemde dingen onderdrukt, waardoor ze openstaan voor het leren van nieuwe ervaringen.

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?