Onzin, zou je denken. Waarom zou je moeten tandenpoetsen?

Omdat gebitsproblemen heel vaak voorkomen bij katten. Sommige rassen zijn hier zelfs nog gevoeliger voor.

En de problemen worden nog groter als je kat ouder is.

Je kat zal nooit laten merken dat hij pijn in zijn mond heeft. Hij blijft gewoon eten (of het moet echt heel ernstig zijn). Hij slikt dan de brokjes gewoon in een keer naar binnen zonder te kauwen.

 

Wat gebeurt er als je de tanden niet poetst?

 

Een ontsteking in het gebit kan gevaarlijk zijn, net zoals bij ons.

Het begint met tandplak. Tandplak is een kleverige laag van bacteriën. Deze ontstaan na iedere maaltijd. Als dit niet verwijderd wordt, dan wordt het tandsteen. Hier blijven de bacteriën nog beter op zitten. Tandplak en tandsteen geven een geel/bruine gloed op de tanden en kiezen. Dit kan gelukkig nog verwijderd worden.

Wordt dit niet verwijderd, dan zorgen de bacteriën voor een ontsteking aan het tandvlees (Gingivitis). Het tandvlees wordt dan rood in plaats van roze en kan gezwollen zijn.

Als hier niets aan gedaan wordt, dan zal de ontsteking dieper gaan en ontstaat er Parodontitis. Dit stadium geeft veel pijn, er kunnen tanden uitvallen en uit de bek komt een vieze geur.

Ga dus op tijd naar de dierenarts.

Als bij een gebitsreiniging bij de dierenarts het nodig blijkt om enkele tanden of kiezen te laten trekken hoef je hier niet van te schrikken, een kat kan prima zonder tanden leven. En dit is uiteraard veel beter dan de kat met pijn rond te laten lopen.

 

 

Hoe weet je of je kat problemen heeft aan zijn tanden of kiezen?

 

Als een kat pijn heeft aan zijn gebit, dan zal hij slechter kunnen gaan eten.

Ook zal hij minder goed zijn vacht kunnen verzorgen.

Als je kat veel pijn heeft, dan kan hij zelfs agressief reageren als je zijn kopje wilt aaien.

Soms zie je katten met hun pootje langs hun bek wrijven.

Maar meestal merk je niks.

 

Check daarom regelmatig het gebit van je kat. Laat je kat dit niet toe, laat dan je dierenarts dit nakijken. Een goede trimsalon checkt ook altijd het gebit.

Omdat het handiger is als je het zelf kunt, probeer je kat dan aan te leren dat je in zijn mond mag kijken. Oefen dit in kleine stapjes en beloon je kat bij elke stap.

 

 

Wat kun je doen om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen?

 

Er zijn diverse producten op de markt om het gebit van je kat gezond te houden.

 

 

Tandenpoetsen bij je kat

 

Het allerbeste is natuurlijk om de tanden te poetsen. Hiervoor moet je speciale tandpasta gebruiken, sommige hebben zelfs een lekker smaakje.

Ook heb je een speciale tandenborstel nodig. Zelf vind ik een vingerborstel van stof erg fijn voor het kattengebit. Deze is niet te hard en je kunt goed bij het hele gebit komen.

Lukt het niet om de tanden te poetsen? Probeer dit dan aan te leren.

 

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden.

 

 

Er zijn speciale middelen om aan het drinkwater toe te voegen.

Ook bestaan er speciale soorten voeding en snacks voor het gebit, Deze brokken zorgen ervoor dat de tandplak eraf geschuurd wordt en hebben daarnaast ingrediënten die vorming van tandplak verminderd.

 

Waar je ook voor kiest, zorg dat het gebit van je kat gezond is. Het voorkomt een hoop problemen en pijn bij je kat.

En hoeveel pijn dat doet weten we allemaal. We hebben niet voor niets het gezegde “lachen als een boer met kiespijn” en “ik kan je missen als kiespijn”.

Tandenpoetsen bij je kat is dus zeker geen onzin.

 

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?