In mijn trimsalon verzorg ik bij alle katten de vacht zonder dat ze daarbij verdoofd worden door middel van een narcose. Ook als er geschoren moet worden. Bij de meeste katten gaat dit prima, zelfs bij katten die eerder wel een roesje kregen om geschoren te worden. Scheren met een roesje gebeurt bij de dierenarts. Een roesje is een lichte narcose en deze is net diep genoeg om ervoor te zorgen dat je kat niets merkt van wat er gebeurt.

Stress

Er wordt weleens gezegd dat een kat beter onder een roesje geschoren kan worden dan dat hij de stress van een scheerbeurt moet meemaken. Een roesje kan inderdaad beter zijn wanneer een kat te gestrest raakt of te agressief wordt. De stress die zo’n kat ervaart is wel van korte duur, maar kan evengoed nog een paar uur doorwerken als de kat erg gevoelig is. Maar een roesje kan natuurlijk niet zomaar gegeven worden en is ook niet zonder risico, de kat moet gezond zijn en ook de leeftijd is belangrijk.

Daarom laat ik een moeilijk te behandelen kat altijd eerst naar mij komen. Soms valt het namelijk reuze mee en soms zie ik wel wat stress-signalen, maar zie ik ook dat de kat weer vrij snel ontspant. En dat is een goed teken.

Angst voor het scheerapparaat

Maar met Dario liep het anders. Hij was een jaar eerder al geweest en toen had hij geen vachtproblemen, op wat kleine klitjes na. Maar nu had hij een paar flinke vervilte klitten op zijn heupen en een grote viltplek op zijn borst, die doorliep tot in zijn hals. Dario had pijn en voelde zich niet op zijn gemak. Omdat de klitten al vervilt waren en dus erg dicht op zijn huid zaten moesten deze wel geschoren worden. Maar Dario wilde eigenlijk niet eens dat ik hem aanraakte. Toen hij het geluid van het scheerapparaat hoorde, raakte hij helemaal overstuur en zelfs toen het geluid uit was kreeg hem niet meer op zijn gemak. Hij begon zelfs te hijgen en dat is een teken dat de stress te hoog oploopt. Met deze klant heb ik toen besloten dat ik Dario bij de dierenarts verder zou helpen.

Gelukkig was Dario eenmaal thuis weer helemaal relaxt en na een ruime rustperiode konden we terecht bij de dierenarts. Daar heb ik hem snel verlost van zijn klitten.

Training

De eigenaar van Dario heeft van mij training gekregen om hem ongevoelig te maken voor het geluid van het scheerapparaat. Daarnaast uiteraard de noodzaak uitgelegd om hem op tijd weer te brengen, zodat we ten eerste het scheerapparaat helemaal niet meer nodig hebben en ten tweede om Dario een positieve ervaring te laten opdoen in de trimsalon.

Dan hoeft hij nooit meer behandeld te worden met een roesje.

 

 

Pin It on Pinterest