In mijn trimsalon verzorg ik bij alle katten de vacht zonder dat ze daarbij onder narcose gaan.

Ook niet als er geschoren moet worden.

Bij bijna alle katten gaat dit prima, zelfs bij katten die eerder wel een roesje kregen om geschoren te worden. Scheren met een roesje gebeurt alleen bij de dierenarts. Een roesje is namelijk gewoon een ander woord voor een lichte narcose. Je kat merkt niets van wat er gebeurt.

Hoewel het soms voorkomt dat ze een beetje bijkomen en dan moet de narcose bijgesteld worden. Maar hij moet wel vantevoren nuchter zijn en te vaak onder narcose is natuurlijk niet goed.

 

Stress

 

Er wordt weleens gezegd dat een kat beter onder een roesje geschoren kan worden dan dat hij de stress van een scheerbeurt moet meemaken.

Een roesje kan beter zijn wanneer een kat te gestrest raakt of te agressief wordt door angst. De stress die zo’n kat ervaart is wel van korte duur, maar kan evengoed nog een paar uur doorwerken als de kat erg gevoelig is.

Maar een roesje kan natuurlijk niet zomaar gegeven worden en is ook niet zonder risico, de kat moet gezond zijn en ook de leeftijd is belangrijk.

 

Daarom laat ik een moeilijk te behandelen kat altijd eerst naar mij toekomen. Soms valt het namelijk reuze mee.

De stress-signalen die ik zie komen uiteraard doordat de kat het spannend vindt. Maar door zelf rustig te blijven en de kat te laten ontspannen, zie je dat de kat ook vrij snel rustig blijft. En dat is een goed teken om een behandeling zonder roesje te proberen.

 

Angst voor het scheerapparaat

 

Maar met Dario liep het anders.

Hij was een jaar eerder al geweest en toen had hij geen vachtproblemen, op wat kleine klitjes na. Maar nu had hij een paar flinke vervilte klitten op zijn heupen en een grote viltplek op zijn borst, die doorliep tot in zijn hals.

Dario had pijn en voelde zich niet op zijn gemak. Omdat de klitten al vervilt waren en dus erg dicht op zijn huid zaten moesten deze eraf geschoren worden. Maar Dario wilde eigenlijk niet eens dat ik hem aanraakte. Toen hij het geluid van het scheerapparaat hoorde, raakte hij helemaal overstuur. Zelfs toen het geluid uit was kreeg ik hem niet meer op zijn gemak. Hij begon zelfs te hijgen en dat is een teken dat de stress te hoog oploopt.

Met deze klant heb ik toen besloten dat ik Dario bij de dierenarts verder zou helpen.

Gelukkig was Dario eenmaal thuis weer helemaal relaxt en na een ruime rustperiode konden we terecht bij de dierenarts. Daar heb ik hem snel onder een roesje verlost van zijn klitten.

 

Training

 

De eigenaar van Dario heeft van mij training gekregen om hem ongevoelig te maken voor het geluid van het scheerapparaat.

Daarnaast is uiteraard de noodzaak uitgelegd om hem op tijd weer te brengen, zodat we ten eerste het scheerapparaat helemaal niet meer nodig hebben en ten tweede Dario een positieve ervaring kunnen laten opdoen in de trimsalon.

Dan hoeft hij nooit meer behandeld te worden met een roesje.

 

Delen:

Pin It on Pinterest

Hulp nodig?